top of page

Önder Kadın çiftçi Yetiştirme Projesi

S. S. Gönen Merkez Hasanbey Tuzakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 2018 yılında Gönen'in kırsal mahallelerindem ikişer Önder Kadın Çiftçi seçerek hazırladığımız proje kapsamında örnek olacak kadın çiftçilerimize koyunculuk eğitimi verdik. Sertifika alan Önder Kadın Çobanlarımıza 15 Koyun 1 Koç verilerek yan gelir ile aile bütçelerine katkıda bulunup kendi yaşam ortamlarında istihdam edilmesini kapsayan bir proje yazdık.
Finansman kaynağını Birleşmiş Milletler FAO Türkiye Temsilciliği sağladı. Çıkış noktası ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan kırsal mahallelerdeki kadınların yine kendi ortamlarında düzenli kazanç sağlayarak sürdürülebilir yaşam standartlarına ulaşmalarıydı.
Tarım Orman Bakanlığımızca 2019 yılında gerçekleştirilen Tarım Orman Şurası'nın belirlediği "Su Odaklı Üretim Yapılması" tavsiyesi kapsamında suyu daha az tüketen coğrafyamızın üretime daha müsait olduğu küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi ve teşvik edilmesi kapsamında bu proje ile sadece ilimizde değil Orta Asya'daki kadınlarla Türkiye'deki kadınlarımızı bir araya getirerek küçükbaş hayvancılığın en etkin metorlar ile yapılması,verimliliğin arttırılması ve bu arada da iklim değişikliklerinin azaltılması hedeflenmiştir.

 

10.02.2021 tarihi ile bu uzun ve meşakkatli yolculuğumuz Balıkesir Tarım Orman İl Müdürlüğü'müzde gerçekleştirilen tören ile küçük aile işletmelerinin kurulması ve bu işletmelere ayrılan küçükbaş hayvanların çoğaltılarak aile ekonomisine katkı, ülke ekonomisine destek sağlayacak verileri oluşturmasından oluşan ikinci aşamaya geçişi; Sayın Tarım Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, Balıkesir Valimiz Hasan Şıldak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Vekillerimiz; Yavuz Subaşı, Belgin Uygur, Pakize Mutlu Aydemir ve Mustafa Can Bey, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Gönen Ak Parti İlçe Temsilcileri, Balıkesir Tarım İl Müdürümüz ve değerli mesai arkadaşlarının katılımları ile gerçekleştirdik.
 

Önder Kadınların gösterdiği bu başarı hikayesinde destek veren projenin hayata geçmesini sağlayan finansman kaynaklarını oluşturan, ayrıca yorulduğumuzda, yıldığımızda bizi motive eden tekrar tekrar devam etmemizi sağlayan tüm kadın dostlarına teşekkürü bir borç bilirim. 

S.S Gönen Merkez Hasanbey Tuzakçı Kalkınma Kooperatif Başkanı 

 

Berrin YETKİN VAR

                                   

 

                                     

Yün Projesi

Bölgemizde yaygın olarak yapılmaya devam eden koyunculuk faaliyeti sonucunda elde edilen koyun yünlerinin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması ve bunun sonucunda endüstriyel yeni ürünlerin elde edilmesi amaçlı bir proje hazırladık. Günümüzde üreticilerin yetiştirdiği koyunların kırkımından elde ettiği yünler, değerinin çok altında bir fiyata satılmakta hatta çoğu zaman çöpe atılmaktadır. Kooperatif olarak bölgemizde ve çevre ilçelerdeki (Balya ve Manyas) yünleri toplayarak işlenip yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek amaçlı altyapı oluşturarak yün yıkama ve işleme fabrikamızı Güney Marmara Kalkınma Ajansı SOGEP desteği ile faaliyete geçirdik. 
Kooperatif bünyesinde kurduğumuz bu işletme ile yünlerin ayrıştırılması, yıkanması ve kurutulması yapılarak Kooperatif ortağı kadınlara daimi istihdamı ve sürdürülebilir gelir elde edecekleri ortam sağlanacak. İkinci bir kısımda ise bu aşamadan sonra günümüze uygun koşullarda yün yastık, yün yorgan, yün alez ve ev ürünleri üretimi yapılacak. Ayrıca bu kısmın devamında alıcı tarafından kullanılmış yün, yorgan ve yastıkların yıkanıp, temizlenip ve tekrar eski haline getirilerek kullanıcıya ulaştırılmasıyla ilgili bir birim de oluşturularak yün yorgan ve yastıklarının tercih edilmesini teşvik edecek bir çalışmayı da hedeflemekteyiz. 
Tüm bu hedefler kapsamında kurulacak bu tesis ile doğal ortamında bulunan bu ürünün toplanarak katma değerli bir geri dönüşüme dahil edilmesi ve buradan gelen gelir ile doğrudan ve dolaylı olarak birçok ailenin geçimini sağlaması projenin temel amaçlarından bir diğeridir. Böylece uygulamada hem önemli düzeyde kaynak israfı önlenecek hem de önemli miktarda katma değer üretilmesi sağlanacaktır. 
Güney Marmara bölgemizde böyle bir tesisin olmayışı ciddi anlamda ürün kaybına neden olmaktadır. Sağlıklı koyun yünlerimiz organik atık haline dönüşmüş ya yakılarak yada değerinin çok altında satılarak ekonomik kayıplara neden olmuştur. 
Kooperatif 2013 yılından beri koyunculuk faaliyetleri içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca 2018 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile birlikte sera gazlarının azaltılmasına yönelik olarak küçükbaş koyun üretimi ile ilgili 25 aile işletmesi kurduk. Şu anda bu proje kapsamında yaklaşık 800-850 baş koyun üretim potansiyelimiz vardır. Bu süreç içerisinde geleneksel yöntemlerle (yün eğirme, kök boyası, halı dokuması, yün yorgan-yastık dikimi) işliyorduk. Ayrıca kooperatif bünyesinde halı dokuma faaliyetleri ve kursları bulunmaktadır.
Proje kapsamında yakın ilçelerimizden Balya ve Manyas ilçelerindeki kadın kooperatifleri ile iletişime geçtik. Aynı problemin yani elde edilen yünün kullanılamadığını değerlendirdik. Bu ilçelerimizde yılda yaklaşık kaç ton yünün kullanılamadığını ve kurulacak böyle bir tesiste bu yünlerin işlenerek milli ekonomiye kazandırılması ve işlenmesi sonucunda yaratacağı istihdam alanları ile ilgili bir çalışma yaptık. 
Bölgemizde koyun üreticileri için zaruri bir uygulama olan ancak maliyetini dahi karşılamayan koyun kırkımını külfet olmaktan çıkarıp, karlı bir aktiviteye dönüştürmek için fiyat analizlerinde bulunduk. Bölgemizde yaratacak ilave istihdamları ve olabilecek yeni ekonomik faaliyetleri belirledik.

 

S.S. Gönen Merkez Tuzakçı ve Hasanbey Köyleri
                                                                               
 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  
                                                                                   Başkan 
                                                                                  Berrin YETKİN VAR

 

Tarlada Sıfır Atık Projesi

 
Tarlada Sıfır Atık Projesi Tanıtımı
S.S Gönen-Merkez-Tuzakçı-Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Önder Kadın Çiftçiler projesini destekler nitelikte Tarlalarda Sıfır Atık projesi ile arta çevre kirliliğine karşı yeryüzünde yaşayan tüm canlıların sağlıklı bir geleceğinin olmasına katkı sunabilmek ve israfın önüne geçilmesi amacıyla atıkların kaynaklarında yeniden dönüştürülmesine yönelik bir projedir. 
Tarlada Sıfır Atık projesi ile, S.S Gönen-Merkez-Tuzakçı-Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde yer alan 12 kırsal mahallede ikamet eden kadın çiftçilerimiz, kırsal mahalle çevrelerinde kirliliğe neden olan ve geri dönüşümü mümkün olan zirai ilaç, ambalaj atıkları, sera örtüsü ve sulama borusu gibi atıkların toplanması ile geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla sürdürülmektedir. Bu proje kapsamında Balıkesir Büyük Şehir Belediyesi tarafından ilk olarak 12 kırsal mahalleye 24 adet atık toplama konteyner yerleştirilmektedir. Projenin devamında ise tüm ilçeler ile Balıkesir il geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Yine proje kapsamında 500 kilogram atık toplayan üreticimize Balıkesir Büyük Şehir Belediyesi ve S.S Gönen-Merkez-Tuzakçı-Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığında bir adet Balıkesir Kuzusu verilerek projeye katılıma teşvik edilecektir. Proje sayesinde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ile birlikte kadınlarımızın ekonomik anlamda kalkınmalarına destek sunulmuş, çevre kirliliğine sebep olan atıkların kırsalda minimum seviyeye indirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması sağlanarak israfın da önüne geçilmiş olacaktır.
 

Gün Kurusu Yün Projesi

Ülkemizde halen birçok bölgede geleneksel olarak sürdürülen küçükbaş hayvancılık bölgemizde de Çanakkale ili küçükbaş koyun sayısı 590.000, Balıkesir ili küçükbaş koyun sayısı ise 1.500.000 civarında aile işletmeleriyle sürdürülmektedir (TÜİK, 2021). 
Yılda genellikle 1 kırkım yapılmasına rağmen bölgemizde hava iklim koşulları nedeniyle 2 kırkım olarak da devam etmektedir. Bir koyundan ortalama 3,5 – 4 kg kirli yün alındığını düşünürsek ortalama yıllık minimum 6-7 milyon kg yün bölgemizde işlenmeden başka illere cüzi miktarlarda satış yapılarak katma değere dönüşmeden bölge dışına (Uşak İli Tekstil Organize Sanayi Bölgesi) çıkmasına neden olmaktadır. Daha sonra bu ürünler Uşak İli Tekstil Organize Sanayi Bölgesinde işlenerek 3,5-4 TL’den alınan yünler işlemden geçerek 1 KG işlenmiş yün minimum 80 TL olarak bölgemiz Balıkesir Sındırgı ve Çanakkale Ayvacık’a halı dokumak için ip olarak gönderilirken, illerimize ve ülke geneline yün yorgan ve yastık olarak pazarlanmaktadır. 
Bölgemizin yün üretiminde yaşadığı bu ekonomik kaybın engellenerek kooperatif bünyesinde bir araya gelmiş ortaklarımızın girişimcilik kapasitelerinin artırılması, kırsal alandaki gelir dağılımından zarar gören kadınlarımızın bu zararı etkisiz hale getirebilmeleri ayrıca bölgesel kalkınmaya katkı sağlayabilmeleri için kadınlarımızın yaşadıkları yerde istihdam edilerek yaşadıkları alanlara yatırım yaparak kırsal yaşamdaki engellerin azaltılması amacıyla yünleri toplayarak ve işleyerek yüksek katma değerli ürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Emek ve ürünün gerçek değerini bulması, ihtiyaçların en az maliyetle sağlanması ve üretimin artması için kurulmuş olan kadın ortaklardan oluşan kooperatiflerin güçlenmesi ve kadınlar için kalıcı hizmetlerin yapılabilmesi adına erişte ve tarhana yapmaktan daha fazla katma değeri yüksek ürün üretmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bölgemizde halen yüksek katma değerli ya da endüstriyel ürünler ve ürünlerin üretimini yapan bir kooperatifimizin olmaması projeyi gerçekleştirme gereksinimlerimizden biridir. 
Bölgemizdeki bütün kadın kooperatifleriyle görüşerek aynı proje kapsamında neleri üstlenebileceğimizi belirledik. Her bölgedeki kooperatifimizin zayıf ve güçlü yanlarını göz önünde bulundurarak yaratılacak endüstriyel ürünlerde kimin hangi görevi üstleneceğini belirledik. Yıkanıp hazır hale getirilmiş yünün kadın kooperatifler tarafından işlenerek halı dokuma yünü, çorap, patik ve kazak gibi ürünlere dönüştürmek için yünlerden battaniye ve dokuma yapabilmesi adına birlikte ortak iş yapma kültürü çerçevesinde bölgemizdeki kadın kooperatiflerini projemize dahil ettik. 
Projeyi oluştururken karbon ayak izimizi olabildiğince küçülterek çevre dostu üretim yapabilen sıfır atık mantığı ile yeşil sertifika yönetmeliğine uygun bir bina ve işletme hedefliyoruz. Yenilikçi bir yaklaşım ile çevreye duyarlı yüksek katma değerli ürünler üretmek için bir kadının bir annenin duyarlılığını projemizin her alanına yansıtıyoruz.

KAZ DAĞLARINDA KADIN KAZ ÇOBANLARI

Bölgemiz zengin su kaynaklarına sahip olması nedeniyle kaz yetiştiriciliğine son derece elverişlidir. 
Kazların beslenmesi için sulak arazi, geniş meralar, meyve bahçeleri, hasadı kaldırılmış tarlalar ve kullanılmayan tarımsal araziler kazlar için alternatif alanlardır.
Bölgemizin uygunluğu ve kaz etine olan talebin artması daha da önemlisi emeğini esirgemeden canla başla bir anne şefkatiyle koşacak kadınlarımızın olması bu proje kapsamında kaz üretimi için kolları sıvamamıza neden oldu. 
Homeros’un dediği gibi “Bol pınarlı, hayvanların anası, kaz dağlarından daha güzel bir yer olur mu?” diyerek “Kaz Dağlarında eteğime doldurduğum taşlarla kazlar için avlu yapıyorum” projesini hazırladık. 
İstedik ki çevre dostu üretimi ve tüketimi olan yeşil ekonomi ile yoluna devam edecek ve karbon ayak izlerini olabildiğince küçülten bir uygulama olmasını hedefledik.
Sıfır atık mantığı ile evsel atıkları kompost yaparak lavanta tarlamızın gübrelerini oluşturuyoruz. 
Protein atıklarımızı sokak hayvanlarımız için mamaya dönüştürüyoruz. 
Lavabolarımızdan çıkan atık suyu gri su haline getirerek kazlarımızın göletlerine bağladık.
Çevreye duyarlı, kendi enerjisini üreten, sıfır atık mantığı ile kendi kendine yeten bir işletme hayata geçirdik. Kaz evi bünyesinde bölgemizin yok olmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetlerini tekrar misafirlerimizle buluşturuyoruz.
Çevre kirliliğini asgari düzeye indirerek karbon ayak izimizi küçülterek içinde yaşadığımız dünyaya karşı sorumluluk bilinci ile hareket ederek kırsalda farkındalık yaratıyoruz.

Berrin YETKİN VAR
S.S. Gönen Merkez Hasanbey Tuzakçı
Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı

 

logo1.png
logo2.png
logo3.png
logo4.png
Yeşil Ev
pngwing.com.png

Kanaatim odur ki, muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak , maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir.

SAYFALAR

TAKİP ET

Copyright ©2021 S.S. Gönen Merkez-Hasanbey-Tuzakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi - Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page